Ali je dobro, da je vodja všeč vsem sodelavcem?

Ali je dobro, da je vodja všeč vsem sodelavcem?

Ne strinjam se z vami, je komentiral moj prispevek en vodja. Pa sem se s tem nestrinjanjem zelo strinjala. V prejšnjem prispevku sem se vam oglasila z vprašanjem, koliko je v vas podjetniškega duha. Pa se je javil vodja in rekel, da se ne strinja, da bi moral biti všečen vsem sodelavcem.

Pri timskem delu in pri tem, ko hočemo nekoga v nekaj prepričati, je dobro, da ustvarimo tako vzdušje, da smo sodelavcem všeč, ker to enostavno pomeni, da jih bomo z dobro komunikacijo, z dobrim kontaktom lažje v nekaj prepričali.

Ja, pri vas, ki vodite (ljudi ali delovni proces), to resnično ne drži povsem. Dobro je, da skrbimo za dobro vzdušje. Vendar pa vodja, ki želi biti všečen, ni dober vodja.Se dogaja, da vodja namesto, da bi izpostavil in nagradil zaposlene, ki štrlijo iz povprečja, niti ne nagradi oz ne pohvali tistih, ki si to zaslužijo. Niti ne sporoči kritiko tistim, ki bi jo morali slišati.Tam, kjer imajo/imate uveden gibljivi del plač to pomeni, da vodja “kolobari” skozi leto pri podeljevanju ocen tako, da so v roku enega leta deležni nagrad (finančnih ali nefinančnih) vsi. Pa to ni prav.

Za vsakim dobrim konjem se praši. In če smo dobri vodje, potem moramo svoja stališča izražati glasno. Seveda nekaterim ta prah ne ustreza. Vendar ima vsak možnost, da tega prašenja ni deležen. Vodja pa le mora dvigati prah, doseči, da se ve, kdo prispeva več in kdo manj.

Je kar res, da bi 95% delovnih zadolžitev, ki jih izvaja vodja, v bistvu lahko izvajali tudi drugi sodelavci. Vendar smo mi plačani za izvajanje ravno tistih 5%, ki pa so najtežja, najzahtevnejša dela.

Ali nam tak način delovanja pride prav tudi v zasebnem življenju. Odgovor je jasen, kajne.

Delite to objavo