Ali se znate odrezati, ko je zahtevno in težko, ko bi se najraje kam skrili?

Ali se znate odrezati, ko je zahtevno in težko, ko bi se najraje kam skrili?

Najraje bi vse skupaj prespala, najraje bi bila, da bi namesto mene rešitev poiskal nekdo drug. Ja, pa tega drugega ni, velikokrat moramo le sami reševati situacije. Lahko in lepo nam je delati, ko gre vse kot po maslu. Takrat smo prijazni do sebe in drugih.

Ko pa so pred nami zahtevne naloge, ali pa celo nepričakovane situacije, kjer moraš iz nič narediti nekaj, situacije, ko je težko, zahtevno, ko niti ne veš, ali bo rezultat uporaben ali ne, takrat pa bi imeli najraje eno čarobno palčko, ki bo čudežno rešila vse.

Namenoma sem zapisala besedo uporaben rezultat  in ne dober rezultat.  Vsak rezultat je namreč dober/koristen, tudi, če ni ustrezen/uporaben.  Prav iz napak se lahko veliko učimo, vsaka negativna informacija je prav tako zelo koristna informacija.

Če smo izpostavljeni različnim stiskam, je prav to osnova za povečanje odpornosti na zahtevne situacije.

Čez čas se prav zaradi te izpostavljenosti lažje in hitreje naučimo, kako upravljati te stiske, težke naloge, konflikte. Postanemo prav zaradi tega močnejši, odpornejši. Znamo predvideti situacije vnaprej, znamo manevrirati med različnimi možnostmi in seveda izbrati ustrezno. Če ne izberemo ustrezne, pa je tudi to ponovno osnova za iskanje boljše rešitve.

V bistvu se preveč trudimo, da bi bilo naše življenje mirno, da bi vse potekalo po vnaprej pripravljenem načrtu.

To se ne bo zgodilo, to niti ni realno. Takega življenja ni.  Zato ja, spremeniti naš način razmišljanja, da so stiske, negotovost, težke razmere, le problem. Prav te situacije nam nakazujejo pot do rešitve.

Zato ja, ko bomo imeli zahtevne naloge si je dobro reči….No, sedaj pa da vidim, koliko  mi bo uspelo… grem takoj v akcijo. Ni dobro odlašati in reči…..ah bom naredila jutri, bom šla in si izpogajala jutri. Ne, ne… danes je tisti dan. Pa da vidim, kako bo šlo.

Ne dovolimo, da nas nekdo ali nekaj okuži, da nato ne razmišljamo več s svojo glavo, temveč smo pod vplivom drugega. Ne dovolimo, da na nas vplivajo drugi, razen če imajo seveda prav.

Niti ne dovolimo, da vpliva na nas naš lastni ego, ki nam velikokrat preprečuje stopati na nove poti, delati drugače, z drugačnimi orodji.

V vsakem izmed nas sta dve osebnosti, dva jaza.

Negativni jaz nas odvrača od vsega novega, drugačnega, od napak. Pozitivni jaz nas spodbuja, prepričuje, bodri. Kdo zmaga? Tisti, ki ga hranimo. Zato le pazimo na vsako našo lastno misel.

Včasih nam kljub  vsemu nekdo, ali pa kakšna situacija vzame moč.

Vendar, če smo močni, si to moč vzamemo nazaj, si jo prisvojimo in gremo po nove zmage.  Vmes pa, ko se borimo, bodimo milostni do sebe. Vse potrebuje svoj čas. Vi osebno, tudi vaše podjetje, ko pridejo vzponi in padci.

Vsi imamo kdaj take situacije, ko je dobro, da se znamo pravilno odrezati.

Če se lahko celo pse nauči mirnosti, ustreznega reagiranja, ne glede na to, da jim pot prečka naravni sovražnik, potem se tega lahko naučimo tudi ljudje. Ja, njihova »govorica telesa« kaže, da situacijo obvladajo. V njihovi drži telesa ni nobene napadalnosti, sovražnosti, živčnosti. Kar seveda na energijskem nivoju občuti tudi ta mačka, ker se mimo njih dobesedno sprehodi. Vsi imamo moč v svojih rokah, ki jo nato občuti druga stran.

Včasih potrebujemo pomoč drugih, da nas prepričajo, kako naj reagiramo.

 Kaj sploh pomeni beseda POMOČ. Nič drugega kot iti PO-MOČ. Ja, prositi drugega, da nam pomaga.

Sicer pa, vsaka konfliktna situacija ima + in – posledice.  Če nam nekdo reče….. pa zakaj se kregaš z mano jim recite, da se ne kregate, da samo izmenjujeta mnenja. In to je res.  Konflikti niso nič drugega kot izmenjevanje medsebojnih mnenj.

Pozitivne posledice konfliktov

 • Opozarjajo na probleme, ki bi bili sicer lahko spregledani
 • Prinašajo informacije, ki bi bile skrite, če do konflikta ne bi prišlo
 • Motivirajo udeležence na obeh straneh, da spoznajo in lažje razumejo stališča nasprotne strani
 • Konflikti vplivajo na to, da zaradi dokazov spreminjamo svoja stališča, prepričanja
 • Povečujejo povezanost/lojalnost znotraj ene skupine. Poveča se sodelovanje.

Negativne posledice konfliktov

 • Ovira komuniciranje. Usklajevanje med posamezniki in skupino je oteženo/onemogočeno
 • Čas za aktivnosti namenjamo razglabljanju zakaj se je nekaj zgodilo, ne pa samemu delu
 • Konflikt vzamemo preveč osebno
 • Napačno reagiramo, sprejemamo napačne odločitve, ker ne razmišljamo umirjeno
 • Nenehne konfliktne situacije povzročajo bolezni, slabo počutje, strah, jezo
 • V konfliktnih situacijah se lahko odvrača pozornost od resničnih težav
 • Zmaga v konfliktih velikokrat služi le zadovoljevanju lastnih potreb in interesov in ne za zadovoljevanje nekih višjih ciljev.

Pa še ena modra misel, znanega ameriškega ekonomista, zagovornika sistema Socialne ekonomije.Stara izjava, še vedno aktualna in še vedno velja.

»Samo velike krize povzročijo zelo velike spremembe. Ko se pojavi taka kriza, so akcije, ki se jih sprejme odvisne od  idej, ki  ležijo okrog nas in jih uspemo videti«  Milton Fridman

Želim vam veliko pričakovanega v nepričakovanem 2022. Nives Fortunat Šircelj, Zavod ZAPOSLISE

Delite to objavo