Kaj zares potrebujejo otroci

Kaj zares potrebujejo otroci

» Že dolgo je znano, da vsak človek že v otroštvu izoblikuje svojstven čustveni vzorec. Nekateri tako trpijo zaradi pomanjkanja samozavesti, medtem ko je imajo drugi čisto dovolj in včasih še preveč. Nekateri odrastejo z občutkom, da so ljubljeni, zaželeni in cenjeni, medtem ko se drugi celo življenje počutijo neljubljene, nezaželene in premalo cenjene.« pravi Gary Chapman, specialist za področje optimalnega razvoja otroka in vzpostavljanja dobrih medsebojnih odnosov.

Otroci, ki se počutijo ljubljenega, odrastejo v osebe, ki uživajo v življenju in z drugimi ljudmi

Otroci, ki čutijo, da jih starši ljubijo in da jih imajo njihovi vrstniki radi, bodo tudi sami  razvili zdrav način izražanja  ljubezni. Ta bo v skladu z načinom, kako jim starši in druge njim pomembne osebe izražajo ljubezen. Mogoče se bodo kasneje naučili tudi drugega jezika ljubezni, a v svojem prvotnem jeziku ljubezni se bodo vedno najbolje sporazumevali.

Kdaj je jezik ljubezni popačen?

Otroci, ki se ne počutijo ljubljene s strani svojih staršev in vrstnikov, bodo seveda tudi razvili svoj prvotni jezik ljubezni. Vendar bo njihov jezik ljubezni nekoliko popačen, in sicer na podoben način, kot je popačen jezik otrok, ki se ne naučijo pravilne slovnice in imajo pomanjkljiv besedni zaklad. Toda tudi slaba osnova jezika ljubezni še ne pomeni, da se tega pozneje ne da nadoknaditi. Ustreznega načina izražanja ljubezni, odobravanja, tudi nestrinjanja z nečim se da naučiti, kadarkoli v življenju. Seveda je vse lažje, če starši ta jezik učijo svoje otroke že v rani mladosti

Katere so osnovne čustvene potrebe?

Otroški psihologi trdijo, da ima vsak otrok osnovne čustvene potrebe, ki morajo biti zadovoljene, da  otrok postane in ostane čustveno stabilen. Med vsemi so najbolj primarne prav potrebe po ljubezni, pozornosti in pripadnosti ter potreba po občutku, da smo zaželeni. Če je vsem omenjenim potrebam zadoščeno, se bo otrok nedvomno razvil v odgovorno odraslo osebo. Brez ljubezni pa bo najverjetneje čustveno in socialno zaostal.«

»Vsak otrok v sebi nosi rezervoar, ki mora biti napolnjen z ljubeznijo. Ko se otrok resnično počuti ljubljen, se normalno razvija. V nasprotnem primeru, torej, če je njegov rezervoar ljubezni prazen, se vede asocialno. Večina neustreznega ali celo destruktivnega vedenja, je prav posledica hrepenenja po gorivu za ta rezervoar ljubezni.« (dr. Ross Campbell, strokovnjak za vedenjske motnje v otroštvu in puberteti)

Pet goriv ljubezni

Gary Chapman trdi, da ravno tako kot so si različni med seboj govorni jeziki, prav tako razlikujemo jezike ljubezni. Vsak posameznik si drugače predstavlja ljubezen in potrebuje drugačne dražljaje za občutek biti ljubljen.

Deli jezike na 5 razumevanj ljubezni: usluge, besede, dotik, posvečen čas in darila. Ravno tako kot se Kitajec ne mora pogovarjati z Angležem Kitajsko, se starš ne mora sporazumeti z otrokom, če mu ne nudi prave oblike ljubezni. Potrebno se je naučiti ljubiti v jeziku, katerega razume naš otrok, saj če tega ne bomo storili, se rezervoar začne prazniti in otrok postaja nesrečen, lahko pride celo do sovraštva, izbruhov, histerije.

Kako otroci čutijo 5 jezikov ljubezni:

Usluge: Otroci se počutijo ljubljene kadar jim včasih omogočite zadeve, ki si jih željo. Namesto, da gredo na avtobus do šole, jim kdaj omogočite prevoz, ko greste v službo. Omogočite jim rojstnodnevne zabave, organizirajte vse in povabite njihove prijatelje in se potrudite vzpostaviti stik z njimi, skuhajte njihove najljubše jedi, dovolite jim ostati čez vikend pri prijateljih, celo sami jih peljite do prijateljev, omogočite jim željene hobije in prevoz do njih, peljite jih večkrat na izlet, ki si ga sami izberejo. Te usluge boste nato lažje dobili povrnjene, ko boste vi od njih potrebovali pomoč. Ko jih boste prosili, da vam pomagajo pri pospravljanju, kuhanju ipd. Takrat jim boste lažje rekli, glej jaz sem dovolil tebi,  daj ali lahko sedaj ti pomagaš meni.

Besede: Otrok išče besedne potrditve, zahvale, pohvale. Najbolje se počutijo, ko dobijo pohvalo za nekaj kar so dobro opravili. Bodite resnično pozorni, da izpostavite njihove dosežke tudi pred drugimi (družinski prijatelji, sorodniki, njihovimi prijatelji,…), pripovedujte jim svoje izkušnje, veliko se pogovarjajte o vsakodnevnih obveznostih, razpravljajte o različnih pogledih na različne situacije,…

Dotik: Vsi otroci potrebujejo čim več izražanja starševske ljubezni skozi objeme, preko telesnega stika. Nekateri otroci takega načina izražanja ljubezni potrebujejo celo več, kot drugi. Objemite jih pred odhodom v šolo in ob prihodu iz nje. Zvečer si vzemite čas in pojdite do njih in jim berite zgodbice, med tem naj otrok čuti vašo bližino. Ko naredijo nekaj dobrega jih z roko potrepljajte po ramenu, tudi med pogovori uporabljajte več dotikov, objemov.

Posvečen čas: Hrepenijo po starševski pozornosti. Loči se jih po tem, da si želijo biti z vami ne glede na to kaj počnete, sedijo ob vas in se pogovarjajo, gledajo, želijo se naučiti vsega kar počnete. Potrebujejo vašo bližino, vidijo vas kot idol, vas posnemajo, se tudi hitreje učijo novih spretnosti, lažje jih je vključiti v gospodinjska opravila. Ti otroci velikokrat trpijo, ko se morajo ločiti od staršev oziroma vrstnikov. Pogosto jokajo ob prihodu v vrtec, šolo in so najbolj srečni, ko vas ponovno vidijo.

Darila: Najbolj zasijejo, ko dobijo novo igračko. Te otroke je potrebno nagrajevati z darili, da se počutijo ljubljene. Velik pomen dajo na praznike kot so božič, valentinovo, obletnice, rojstne dneve,… Tudi sami radi obdarujejo druge. Ste jih že zalotili, kako za sošolce radi pišejo seminarske naloge, svoje čokoladice radi delijo z drugimi, posojajo igrače, za valentinovo izdelujejo kartice za sošolce, tudi z namenom, da bodo v zameno od njih dobili kakšno darilce. Taki otroci se dokazujejo skozi prejemanje daril. Podarjanje je zato priporočljivo, vendar naj vsak otrok ve zakaj si je neko darilo prislužil. Ker je pomagal, ker se je učil, ker si je upal nekaj, česar se sicer zelo boji.

S 5imi jeziki ljubezni si lahko pomagamo pri otrokovi osebni in čustveni rasti, da bolje razumemo njihova pričakovanja in želje. Vsak otrok potrebuje podporo staršev in vrstnikov, saj le tako lahko zraste v čustveno stabilno osebnost. Želim vam uspešno raziskovanje vašega otroka.

Mateja Orešič, Zavod ZAPOSLISE

Delite to objavo