»Kako gre pa vam od rok uporaba novih tehnologij?«

»Kako gre pa vam od rok uporaba novih tehnologij?«

Ja, pa ne mislim na vas mlajše, ker vam gre uporaba dobro. Bolj imam v mislih tiste, ki nismo ravno zrasli z njo. Smo pa od nje odvisni, in še bolj bomo. Prejšnji teden sem bila v Budimpešti. Res lepo mesto, zelo drugačno kot sem ga bila vajena pred leti, in kot sem bila vajena same države. Res so naredili velik preskok. In smo želeli sredi mesta parkirati. Pa je v nas že udaril val novotarij, ki jih še nismo vajeni. Najprej smo zrli v parkomat, ker ga seveda kar takoj nismo obvladali.

Nekoliko o razvoju možganov

Dokazano je, da ženski možgani delujejo nekoliko drugače  kot moški. Zato tudi ni res, da so možgani pač  možgani in da so enaki ne glede na spol.

Kako delujejo ženski in kako moški možgani in zakaj

Moški so bili v preteklosti lovci, in če so želeli preživeti oni in njihove družine, so njihovi možgani lahko delovali samo na način, da so razmišljali kako loviti in kako se skriti, da ne bodo oni sami lovljeni. Reševalo jih je torej, da so bili specialisti za ti dve opravili.

Ženske, ki so bile doma, so imele že več časa, zato so se njihovi možgani razvijali v drugo smer. Razmišljanje enih in drugih je še danes drugačno, vsaj v povprečju. Še vedno nam namreč diha za ovratnik več kot 10000 preteklih generacij.

Moški ste zato bolj orientirani, bolj racionalni, bolj »prizemljeni«, manj komplicirate, se hitreje znajdete na neznanem področju. Ženske pa smo na drugi strani zmožne opravljati več del hkrati, smo bolj senzibilne, čutne, znamo umirjati. V kombinaciji pa seveda ustvarjamo najboljše rezultate.

In kako je način razmišljanja povezan z novo tehnologijo?

Je. Če je ta lovec želel preživeti sebe in druge, je moral loviti na novih teritorijih, moral si je upati iti na nove poti, v neznane kraje. To je med drugim razlog, da je bilo nekoč in je še danes več moških  raziskovalcev, inovatorjev, Nekako so tudi to razlogi, zakaj si moški velikokrat upate več, kot ženske.

Ali je taka razlaga danes lahko opravičilo, da si ženske ne upamo riskirati in iti na nove, še neraziskane poti, ali pa da ženske torej ne moremo dosegati moških v upravljanju moderne tehnologije. Niti najmanj.

Kako torej uporabljamo novo tehnologijo?

Sem še vedno pri parkomatu sredi Budimpešte. Seveda je moj mož, kot tipičen moški, hitreje pogruntal njegovo delovanje. Zanimivo je namreč bilo, da je zadeva delovala na način, da si vpisal najprej registrsko številko avta. Preko registrske številke poteka tudi kontrola redarjev v mestu. Jaz sem bila tukaj že tipična predstavnica ženske vrste.

Ali je to, da so moji možgani nekoliko drugače narejeni lahko opravičilo, da pač nisem rojena, da bi obvladala te nove sodobne naprave, in da mi zato tega ni potrebno vedeti. Niti najmanj. Če namreč vemo, kje imamo primanjkljaj znanja tam usmerjamo sile in ta primanjkljaj odpravljamo.

Ni rečeno, da moramo biti na tistem področju specialisti, da pa je znanja toliko, da delo poteka nemoteno, to pa je že nujno.

Načini dela se danes zelo hitro spreminjajo. Vse bolj vemo, da moramo biti sposobni iti na nove poti, si upati delati drugače, si upati upravljati vso to delovno mašinerijo. In to ne glede na to ali smo moški ali ženske.

In tudi ne glede na to, ali smo mlajši ali starejši.

Kako pa je z uporabo sodobnih strojev in naprav pri starejših zaposlenih?

Tudi tukaj so razlike. Starejši imajo do strojev, ki jih je potrebno upravljati večji odpor, kot ga imajo mlajši zaposleni. So manj vešči z računalniki, pametnimi tablicami, so manj digitalno pismeni. Ali jih lahko obsojamo? Ne, ker niti niso rastli s to tehnologijo, zato je normalno, da jo ne uporabljajo tako kot mlajši.

Ali lahko rečejo, sem prestar, da bi se jo naučil uporabljati?

Kot kadrovica in izvajalka usposabljanj na temo razvoja kadrov, sem v zadnjem času veliko tudi s temi starejšimi, zato imam možnost, da jih opogumljam in razlagam, da vse tisto kar bodo stroji lahko narediti to tudi bodo naredili. Vendar nekdo mora znati te stroje upravljati.

Delo je fizično manj naporno z uporabo teh strojev in naprav, kar je prav za starejše dobro.  In vidim, kako se odpirajo, kako zgubljajo strah pred novim učenjem.  Seveda pomaga, če je način učenja prilagojen prav njim. Če znamo pohvaliti njihov napredek, in njihov doprinos k bolje opravljenemu delu.

Jesen bo bogata z usposabljanji

Kar nekaj razpisov je odprtih, preko katerih je mogoče usposabljati in višati kompetence prav starejšim zaposlenim.  Izkoristite to možnost, in jim nudite nova znanja. Ne pozabite na tiste, ki so na manj zahtevnih delovnih mestih, na tiste, katerim se delo zaradi uporabe novih tehnologij hitro spreminja, že danes, ali pa se jim bo jutri.

Želim vam moč odprtega duha in uma.

Delite to objavo