Ojoj, prihaja Zvezdan Martić

Ojoj, prihaja Zvezdan Martić

Kot vodja odnosov z javnosti na Gospodarskem razstavišču, sem se srečevala z različnimi novinarji, in eden izmed njih je bil tudi Zvezdan Martić. Vsako leto  smo organizirali mednarodni sejem Sodobna elektronika, in seveda so nas prišli obiskat tudi novinarji, veliko od njih. Bilo je to kar veliko let nazaj.

Uf kakšen strah in trepet je bil prav Martić, iz takrat TV Ljubljana. Za njim je sledila novinarka Mija Repovž z Dela. Oba sta spremljala področje elektrotehnike, znanosti in tehnologije. Bali smo se ju kaj bosta sporočala gledalcem in bralcem. Bali smo se vsake še najmanjše kritike. Ker je bila tudi takrat televizija glavni medij, smo se seveda najbolj bali,  ko so nas obiskale televizijske kamere.

Že njegov nastop, neverbalna komunikacija. Kako je spraševal, kako je pokazal, da stališč ne bo spreminjal, ne glede na metode, ki smo jih ubirali, da bi z njim stkali take bolj osebne vezi, z razlogom seveda. 

Ali smo se prav zaradi tega, ker smo vedeli, da nas bodo obiskali pomembni novinarji še bolj potrudili, da bi delo opravili dobro?

DA. Vedeli smo namreč, da dober glas seže v deveto vas, slab pa še dlje.

Ali smo se sicer, ne glede na neuklonljivost novinarja, še vedno trudili, da bi bili z njim prijazni, da bi mu nudili, kar je pri delu potreboval?

DA, ker smo vedeli, da ima dobro sodelovanje kljub vsemu dobre posledice.

Koliko vzporednic kako sodelovati z zaposlenimi, s poslovnimi partnerji. Z inštitucijami, za katere bi bili najrajši, da ne bi obstajale, z zahtevnimi strankami.

Če poganjaš pedale brez ekipe, izgubljaš. 

Ali kandidate pred nastopom dela vprašate s katerimi športi se ukvarjajo? Kadroviki in vodje radi kandidatom postavimo to vprašanje, ker to lahko nakazuje katera delovna mesta so jim bolj pisana na kožo. Če pravijo, da z bolj  individualnimi športi,  kot je prav kolesarstvo, lahko to pomeni, da raje delajo sami, bolj v tišini.

Če pravijo, da  v prostem času radi igrajo npr. košarko, ki je bolj timski šport, so torej bolj timski ljudje, bolj ekstravertirani, odprti.

 Ali taki podatki odražajo dejansko stanje, ali so koristni? Odvisno kako jih obdelamo in kaj naredimo z informacijami, ki jih pridobimo.

Ali je kolesarstvo timski šport in ali je tudi pri kolesarstvu potrebno veliko planiranja, taktiziranja?

Tisti, ki smo spremljali kolesarsko dirko po Franciji smo imeli možnost videti, kako je vse vnaprej planirano, nič ni prepuščeno naključju. Ko pa se kljub vsemu zgodijo nepredvidljive situacije, se jasno vidi, kako jih znajo tekmovalci preseči, kako se znajo pobrati dobesedno čez noč. Kako jim to uspe? S pomočjo ekipe, pa tudi z lastno voljo, oziroma silo.

In če je celo v kolesarstvu vse potrebno planirati vnaprej. Kako je pomembno, da vsi delujejo kot tim, kako je šele to pomembno v poslu, tudi pri delu z ljudmi.

Lastnosti vodij, ko vodiš ljudi, ali ko vodiš  neko delo, nek projekt

Zvezdan Martič ni kadrovik, niti  ni družboslovec, pa je bilo v intervjuju poudarjeno veliko teh lastnosti, ki naj bi jih imel vodja. In kot vodja jih bo moral gotovo pokazati v vlogi predsednika uprave RTV Slovenija.

Ali je bilo res nekoč bolje, kot je danes?

Strinjam se z njim, ko pravi, da  preveč idealiziramo kako je bilo nekoč. Situacije se spreminjajo, nikoli ni idealno.

Tudi sedaj ne, ko je težko dobiti tehnični kader. Pa vendar nekaterim uspe, nekaterim ne.  Je pa to garanje in prilagajanje željam in potrebam mlajše generacije zaposlenih in istočasno tak način dela znati vkomponirati v poslovne strategije, v cilje podjetja.

Tudi mladi prispevajo, če se jih obravnava ustrezno, če se jih ustrezno MOTIVIRA. Pa tudi, če jih učimo SAMOMOTIVIRANJA.

Kako doseči več, če nimaš ustrezne podpore?

Idealno je, če imamo vodjo, ki nas zna usmerjati, da iz sebe potegnemo vse najboljše.

Kaj pa takrat, ko nimamo takega vodjo, kaj pa, če nimamo takih staršev, prijateljev.

Takrat nam pride v poštev ta kompetenca SAMOMOTIVACIJE. Ko se znamo pravi čas brcniti v zadnjo plat in si reči…. daj naredi prvi korak in nato še enega in še enega.

Naj vam počitniški dnevi minejo tudi v razmišljanju o  SAMOZAVEDANJU, SAMOREFLEKCIJI, SAMOSPOŠTOVANJU, SAMOPOMOČI, SAMOMOTIVIRANJU.

Nives Fortunat Šircelj

Delite to objavo