Skrivnosti dobrega spremnega pisma

Skrivnosti dobrega spremnega pisma

Če ste v procesu iskanja ali zamenjave službe, potem ste si zagotovo že belili glavo s tem, kako napisati dobro spremno oz. motivacijsko pismo. Veste, da mora izstopati in pritegniti bralca oz. delodajalca, toda kako iz vseh nasvetov, ki jih preberete na spletu, izluščiti res relevantne. Za vas smo pripravili nekaj namigov, kaj točno želijo kadroviki prebrati v vašem spremnem pismu.

Univerzalnega magičnega napotka, ki bi vam vsakič prinesel povabilo na razgovor, na žalost ni. Dobra novica je, da bi ga naj bilo relativno enostavno sestaviti. Malo manj dobra? Da bo treba vseeno zavihati rokave in mu posvetiti nekaj časa. Smernice, ki vam jih zaupamo v nadaljevanju, bodo zagotovo dvignile vaše spremno pismo iz dobrega v najboljšega.  

Med prebiranjem vašega spremnega pisma mora kadrovik dobiti odgovore na 3 ključna vprašanja:

  • Zakaj vas zanima prosto delovno mesto,
  • zakaj bi moralo biti podjetje zainteresirano za vas in
  • katere so vaše kompetence, zaradi katerih boste dobro opravljali delo.

Medtem ko življenjepis pove kje ste bili, spremno pismo pove, kam si želite. Bodite avtentični in ne komplicirajte.

V PRVEM ODSTAVKU se morate v prvi vrsti predstaviti kot entuziastičen potencialni sodelavec. Zapišite, kje ste videli oglas in za katero delovno mesto se potegujete. Jasno mora biti razvidno, da ste imeli med pisanjem spremnega pisma v mislih točno to pozicijo in podjetje. V stavku ali dveh naj prvi odstavek vključuje kratek pregled vašega profesionalnega ozadja in konkretnih izkušenj, ki seveda sovpadajo z izkušnjami, ki jih podjetje, ki razpisuje prosto delovno mesto, zahteva.

V DRUGEM ODSTAVKU je čas, da jim pokažete, da ste izmed vseh ravno vi najboljši kandidat. Kako? Iz oglasa za delo izberite in v spremnem pismu poudarite par ključnih kompetenc, ki jih podjetje zahteva in jih vi seveda posedujete. Nato jim morate dokazati, da izpolnjujete in celo presegate njihova pričakovanja. V spremnem pismu se morate tržiti, zato predstavite konkretno znanje, izkušnje in dosežke iz podjetij, v katerih ste delali v preteklosti. Tako prepričljivo dokažete, da ste jim lahko v veliko korist.

DODATNI NASVET: V spremnem pismu ne ponavljajte informacij iz življenjepisa. Njegov glavni namen je, da ga dopolnjuje.

V TRETJEM ODSTAVKU zapišite, zakaj bi se želeli zaposliti ravno v njihovem podjetju in nobenem drugem. V prejšnjem odstavku ste že zapisali kaj jim vi lahko doprinesete, na tej točki pa napišite, kaj bi vam pomenila ta služba. Delodajalec namreč želi zaposliti nekoga, ki bo z veseljem hodil v službo in se bo dobro razumel s sodelavci. Naredite lahko kakšno povezavo z osebnim življenjem in recimo napišete, da si že od majhnih nog želite delati zanje ali pa da npr. že dolgo uporabljate njihove produkte. Poudarek tega odstavka je torej na tem, da pokažete, da ste pripravljeni na delo in izzive ter da plača ni vaš edini motivator.

DODATNI NASVET: Ne bojte se pokazati svoje osebnosti. Preverite spletno stran in njihove družbene medije; če se vam zdi, da imate podoben smisel za humor ali način razmišljanja, potem to tudi pokažite.

S ČETRTIM ODSTAVKOM tudi zaključite spremno pismo. Vprašajte jih, če imajo čas, da jim osebno predstavite, kako jim lahko koristite ter jih tako spodbudite, da vas kontaktirajo. Sledita samo še pozdrav in podpis.

DODATNI NASVET: Spremnega pisma ne zaključite s prosjačenjem za razgovor ali pa z dolgočasnim ˝Hvala za vaš čas, ki ste si ga vzeli za prebiranje moje prijave….˝.

Na kaj moramo biti pozorni ??

  • Če boste od branja tega prispevka odnesli zgolj eno stvar, potem predlagam, da si zapomnite naslednje:

Spremno pismo vedno prilagodite specifičnemu podjetju in delovnemu mestu.

Kadroviki namreč takoj prepoznajo, če ste napisali eno generično spremno pismo in ga nato poslali desetinam podjetij. Za takšna si ponavadi niti ne vzamejo časa. Če si vseeno želite prihranite čas, potem si vnaprej pripravite takšno spremno pismo, v katerem lahko nato spremenite ključne stavke ter ga tako prilagodite podjetju.

  • Če ga še niste, potem je zdaj zadnji čas, da svoj kontaktni e-mail naslov iz srednješolskih let spremenite v bolj profesionalnega. Naslov, kot je npr. lubenica12@gmail.com, namreč ne pusti nič kaj dobrega vtisa.
  • Čeprav je spremno pismo namenjeno temu, da se predstavite in dokažete, da ste najboljša izbira, pa vseeno ni priporočljivo, da vsak stavek začnete z »Jaz iščem takšno in takšno delo…« ali pa »Jaz imam te sposobnosti in veščine…«. Raje zapišite: »Moje odlične komunikacijske sposobnosti bodo pozitivno vplivale na vašo poslovno uspešnost«.
  • Zelo pomembno je tudi, da napišete spremno pismo, ki nima slovničnih napak ali napačnih datumov, zato bodite pozorni nanje. Spremno pismo naj, preden ga oddate, prebere kakšen prijatelj, ki ga bo zagotovo videl v bolj objektivni luči in vam podal svoje mnenje.

Želim vam veliko uspeha pri pisanju.

Mateja Ramšak, Zavod ZAPOSLISE

Delite to objavo