Javljanje na prosto delovno mesto; pot od zbiranja podatkov do razgovora

Javljanje na prosto delovno mesto; pot od zbiranja podatkov do razgovora

Verjetno ni med nami nikogar, ki ne bi bil vsaj enkrat v življenju vpet v iskanje službe. Ravno nasprotno, zelo velika verjetnost je, da se nas je večina s tem soočila že precejkrat. Saj veste, kako gre, na spletu, na oglasni deski ali pa kje drugje zasledimo prosto delovno mesto, ki nas zanima. Odločimo se, da bomo zanj kandidirali, v mislih že sestavljamo motivacijsko pismo in življenjepis, iščemo informacije o podjetju ter tuhtamo o tem, kako bomo naredili dober vtis na razgovoru. Iskalci zaposlitve vsem tem korakom javljanja na prosto delovno mesto namenjajo različno mero pozornosti in časa, kar seveda rezultira v različnih izidih. Tako so nekateri povabljeni na razgovor, drugim pa do te točke ne uspe priti. Kaj je torej tisto, kar loči uspešne iskalce zaposlitve od manj uspešnih? Nekaj odločilnih dejavnikov si lahko preberete v nadaljevanju…

Dobro se pozanimajte o podjetju…

O podjetju, ki razpisuje prosto delovno mesto, zberite kar se da veliko podatkov. Prvi zelo pomemben korak je ta, da ugotovite, kakšne so delodajalčeve potrebe in pričakovanja. Na ta način lahko vzpostavite ustrezne povezave med vami in njimi ter predstavite tiste svoje kvalitete, ki sovpadajo z njihovimi zahtevami. Delodajalca namreč nič ne odvrne bolj, kot pa kandidat, ki si ni vzel nič časa za preučitev njihovega podjetja.

Pozanimajte se katere kompetence, znanja in veščine zanimajo delodajalca, kakšna je vizija in organizacijska struktura podjetja, kdo so ključni ljudje in ključna dogajanja znotraj panoge ter posebni dosežki podjetja.

Nekaj virov, ki jih lahko uporabite pri iskanju informacij:

 • Najbolj priročen vir za pridobivanje informacij je splet. Dobro preučite spletno stran podjetja in druge strani s splošnimi podatki o določenem delovnem področju ali panogi.
 • Koristni so lahko poslovni informatorji, letna poročila ter drugi javni dokumenti in objave.
 • Pogledate lahko tudi v različne baze podatkov, kot so na primer statistični urad, bizi.si, pirs ipd.

Dobro razmislite o sebi…

Kakšni so vaši interesi, kompetence in vrednote? Ali izpolnjujete vse formalne razpisane pogoje? Se na to delovno mesto zares želite prijaviti? Na podlagi teh odgovorov se boste mnogo lažje pripravili na zaposlitveni razgovor, tekom le-tega boste lažje odgovarjali na vprašanja, še prej pa boste v vlogi primerno predstavili svoje prednosti.

Prav tako dobro poznavanje samega sebe pomeni, da točno vemo katere so naše prednosti, kar lahko nato s pridom uporabljamo, s samorefleksijo pa spoznamo tudi svoje šibke točke, na podlagi česar nam je ponujena možnost izboljšave.

Predlog: Ko razmišljate o sebi, si sestavite seznam, ki bo vseboval 5 vaših prednosti za specifično delovno mesto, nato pa jih podkrepite s konkretnim opisom in dosežki, ki ste jih dosegli zaradi njih.

Napišite vlogo, ki izstopa iz povprečja…

Osnovni cilj vloge oz. prijave skupaj z življenjepisom je, da vam priskrbi povabilo na razgovor, je torej kot nekakšna vstopnica, ki vam omogoči napredovanje v naslednji krog.

Prvi nasvet naj bo ta, da podrobno preberite razpis za prosto delovno mesto, saj lahko na podlagi razbranih podatkov napišete boljšo vlogo. Iz razpisa lahko razberete, če se od vas pričakuje formalna prijava ali pa imate morda več možnosti za bolj ustvarjalen pristop. Iz njega pa lahko prav tako razberete ključne besede in jih nato poudarite v svoji vlogi oz. življenjepisu.

Predvsem pa:

 • Življenjepis vedno priredite delovnemu mestu na katerega se prijavljate in sicer na način, da poudarite tiste kompetence, ki jih zahteva specifično delovno mesto.
 • Poskrbite, da bo vloga brez slovničnih napak ter da je vaš slog pisanja lahko razumljiv in jasen.
 • Razlikujte se od ostalih tako, da zapišite točno v čem se ločite od preostalih kandidatov, zapišite vaše prednosti in priložite oz. zapišite dokaze o vaših sposobnostih ter se ne bojte zapisati tega, kaj je vaša strast, ki vas žene pri delu.
 • Prav tako pa ne pišite na dolgo in široko o splošnih stvareh, raje v parih stavkih zapišite svoje konkretne dosežke.

S prepričljivim nastopom do zaposlitve…

Ko prejmemo povabilo na razgovor, je pred nami verjetno najzahtevnejša preizkušnja na poti do zaposlitve. Z zapisanimi kompetencami in izkušnjami nam je uspelo prepričati delodajalca, da nas je povabil na razgovor, sledi osebna predstavitev, ki pa mnogim povzroča največ stresa.

Javno nastopanje je sicer nekaj, kar počnemo ves čas, praktično vedno, ko smo med ljudmi. Ker nam je to postalo rutina, zanj ne potrebujemo vaje, zato nam ne vzbuja neprijetnih občutij.

Razgovor za službo, po drugi strani, predstavlja situacijo oz. komunikacijo, ki potrebuje določeno mero načrtovanja in vaje. Pametno se je držati nekaj temeljnih napotkov, ki nam bodo gotovo v pomoč:

 • Prvi vtis je zelo pomemben, zato poskrbite, da naredite čim boljšega. To dosežete s svojim zunanjim izgledom in neverbalno komunikacijo, zato pridite na razgovor urejeni, optimistični, poskušajte izžarevati pozitivno energijo in pa predvsem ne zamujajte!
 • Pred razgovorom še enkrat dobro preučite oglas za delo in iz opisa razberite kaj točno delodajalec želi od novega zaposlenega. Pripravite se, da boste znali dobro predstaviti vaš prispevek k podjetju.
 • Med razgovorom bo vaš sogovornik opazoval vaše geste, zato vzdržujte očesni stik, ohranite sproščeno naravo in se 100 % osredotočite le na razgovor, saj tako obstaja manjša možnost, da izgubite koncentracijo in postanete nervozni.
 • Niso pomembna le vprašanja, ki vam jih zastavi potencialni delodajalec, dodatne plus točke lahko pridobite tudi z vprašanji, ki jih zastavite vi. Pripravite si nekaj takšnih, ki kažejo, da ste naredili domačo nalogo, ko gre za raziskovanje podjetja in posebno vašega delovnega mesta.

Uspešno delo,

Mateja Ramšak, Zavod ZAPOSLISE

9.7.2019

Delite to objavo