To mi pa ne bo uspelo…

To mi pa ne bo uspelo…

Ali se vam je že zgodilo, da ste kaj že vedeli, pa ste nato, to kar ste vedeli, pozabili? No, takrat je dobro, da znanje osvežimo. Priložen prispevek je namenjen ravno temu.  

Gotovo ste tudi vi že imeli dneve, ko vam ni in ni šlo. Vedeli ste, da bo potrebna akcija, ne glede na trenutno popolno demotivacijo.  Ure bežijo, mi pa smo kot prikovani in se ne premaknemo. Iščemo in seveda tudi najdemo 1000 razlogov, zaradi katerih smo še vedno prikovani in se ne premaknemo v smeri nalog, za katere sicer vemo, da jih moramo opraviti.

Takrat je dobro, da začnemo delovati kot gasilci, ali pa kot vojaki. Se še spomnite kako delujejo. Preden začnejo akcijo, štejejo obratno…. 3..2..1.. akcija. Zakaj? Psihologija tukaj deluje. Ko štejemo nazaj in ko preštejemo  od 3 do 1, se intuitivno nimamo več kam umakniti. In akcija steče.

Prvi namig torej, ko nam doseganje ciljev ne gre, ko imamo slabe dneve je, da se sami sebe prisilimo, tudi s takimi triki. Nato pa res akcija, ker naši možgani potrebujejo za to, da nas odvrnejo od plana nič več in nič manj kot samo 5 sekund. Zato torej prvo pravilo, akcija najkasneje v petih sekundah.

Zakaj pa je dobro, da cilje zapišemo z roko. Ker je pisanje z roko spet psihološki trik. Kar je zapisano na papir, se nam tudi bolj »zapiše« v naše možgane. In prav zaradi tega, so postavljeni cilji hitreje in lažje doseženi.

Triki, ki nam pomagajo do akcije, ko imamo slab dan  

  • Poveznite si klobuk prijatelja

Vprašajte se, kaj bi vi naredili, če bi morali svojemu najboljšemu prijatelju svetovati, kako naj se spravi v akcijo. Kaj bi mu konkretno svetovali. Ne na splošno, temveč zelo konkretno. Na primer. Če mora vaš prijatelj  poklicati kupca, in mu predstaviti nov produkt, pa ve, da sodi kupec v kategorijo »težavnih strank«. Dragi prijatelj, zapiši na papir koga boš poklical in kdaj. Zapiši si bistvo pogovora, s čim ga boš prepričal.  Če bi to svetovali svojemu prijatelju, potem to svetujte samemu sebi in po metodi 5..4..3..2..1. zapišite in pojdite v akcijo.  Napišite si nalogo, da jo boste nato lažje kontrolirali, če je bila narejena in seveda narejena pravočasno.  

  • Metoda rezanja salame

Imamo velik izziv, in ker je prevelik, prav zaradi tega kar odlašamo in odlašamo z akcijo. Torej, vem kaj moram narediti, katere so tiste faze,  zdi pa se mi preobsežno, pretežko, zato odlašam. Takrat pomaga »Metoda rezanja salame«. En velik izziv razrežemo na majhne koščke, ker je te koščke lažje prežvečiti, kot na enkrat pojesti celo salamo, cel izziv.

Torej zapišite na papir delčke te velike salame, in se nato nagradite za vsak delček, za vsako nalogo, ki ste jo opravili. Naj bo nagrada sprehod, ali dobra kava v vaši najljubši kavarni, klepet s prijatelji. Naberite si rože na bližjem travniku. Saj veste: »Dobro blago se samo hvali«. Ni treba daleč po zadovoljstvo.

  • Ne iščimo težav, iščimo rešitve

Saj veste kako pravijo: »Tisti, ki išče težave najde težave. Tisti, ki išče rešitve najde rešitve«.  Ko nam nekaj ne gre, se ne obremenjujmo več z preteklimi dogodki, temveč se usmerimo v prihodnost. Zato besedo… zakaj se mi je nekaj zgodilo, v svojem besednjaku ne uporabljajmo. S to besedo ne pridemo do rešitev,  kopljemo se v preteklosti, ki nam ne koristi več. Zato zapišite na papir samo rešitve, ne pa kaj vse se nam je zgodilo in zakaj.

  • Novo poglavje

Če nam nekaj ne gre, potem zapišimo na papir dobesedno najprej naslov »Novo poglavje«. Kaj naredimo, če nam nekaj ne gre, vemo pa, da bi nam šlo, če bi se prisilili v akcijo. Takrat se usedemo za mizo in plan zapišimo.  Ko želimo začeti nekaj na novo, še posebej, če nam do sedaj ni uspelo, če z doseženim nismo bili zadovoljni, potem napišimo to novo poglavje, ki ga vedno začnemo z enakimi besedami.  Če bi začela na novo, bi….. Kaj bi naredila, če bi imela ponovno možnost. 

  • Kupite si karte

Ko imamo slabe dneve, se ni dobro prepuščati malodušju, se držati doma, med štirimi stenami, ker se nam doma slaba volja samo še stopnjuje. Če pa smo slabe volje, seveda akcije ni. Moramo spet doseči to, da bomo odprti za nove ideje. To pa dosežemo samo, če smo zadovoljni sami s seboj.  Vsi imamo kdaj slabe dni, in takrat poglejmo kaj se dogaja v mestu, pojdimo s prijatelji ven, pojdimo na sprehod s svojimi najbližjimi. Zapišite si, katerih aktivnosti bi se v tistem tednu lahko udeležili, kam vse bi lahko šli.   In ko jih zapišete, seveda tudi kontrolirajte, kaj od zapisanega ste realizirali.

Želim vam veliko uspehov.

Nives Fortunat Šircelj, Zavod ZAPOSLISE

Delite to objavo