A greste tudi vi na izlet na BALI?

A greste tudi vi na izlet na BALI?

Pot do željenega ni samo ena, poti je več, ja cilj je pa eden. No, v današnjem času vidimo, da moramo tudi cilje včasih spreminjati, ker nas situacije silijo v spreminjanje planov.

Pri definiranju različnih poti ali pa definiranju drugačnih ciljev, nam nagajajo prav naši lastni možgani. Največkrat sami sebi povzročamo težave in vidimo strahove  velikokrat tam kjer jih ni, ali pa so ti strahovi preveliki. Predvsem pa se ne znamo pogovarjati najprej sami s seboj, pa seveda tudi z drugimi, da bi te strahove zmanjšali.

Tako kot nič ne dosežemo z ukazovanjem drugim, tako nič ne dosežemo, če ukazujemo sami sebi.  

Saj veste kako se začne. Od danes naprej bom hujšala, od danes naprej ne bom več kričala, od danes naprej ne bom več razmišljala negativno. Od danes naprej ne bom cinična. Pa kaj misli ta Nives da je, a sedaj bo pa že izlet na bali sena dovolj, da bom v dnevu vesela.

Možganov ne moremo prisiliti, da nekaj ne razmišljajo. Lahko pa jih preusmerimo, jih v bistvu »prelisičimo«.

Leta nazaj so nam dajali naloge v smislu dokazovanja, ali smo sposobni v sekundi prekiniti z nekaterimi mislili. Se spomnite. Na delavnicah so nam govorili, prikličite si v spomin rožnatega pink panterja, se ga spomnite iz risanke. Vzeli smo si čas, in si ga predstavljali zelo podrobno. Potem pa nam je predavatelj rekel, no, sedaj pa naloga…. nehajte razmišljati o tem pink panterju. Pa smo se smejali, ker ni šlo, ker se nam je kar naprej prikazoval v naših možganih.

Enako je z negativnimi mislimi, ali pa z negativnim razmišljanjem, ali pa z negativnim neustreznim govorjenjem in vedenjem.

Ne moremo našim možganom kar ukazati, da nekaj ne počnejo.  Lahko pa jih preusmerimo  v pravilno delovanje z uporabo pravilnih izrazov, s pravilno tvorbo stavkov.

Drugim in sebi povejmo, kaj bi želeli,  ne česa nočemo. Če smo fokusirani v ovire, bomo ovire tudi videli. Če bomo fokusirani v rešitve, bomo videli pa rešitve in ne ovir.

Kako se pogovarjati z drugimi

 • Vodja lahko reče, ne smeš priti v službo po 8.00 uri zjutraj, ali pa reče….lahko prideš v službo do 8.00 ure. Drugačen prizvok kaj.
 • Vodja lahko reče, pazi, da ne pokvariš stroja, ali pa reče… popolnoma ti zaupam kako rokuješ s tem strojem, zaupaj tudi sam sebi, bo šlo.
 • Vodja lahko reče sodelavcu, kako si lahko že spet naredil napako, ali pa mu reče, glej napake so sestavni del življenja, tudi jaz jih delam, trudim pa se, da jih ne ponavljam.
 • Vodja lahko reče…kar naprej delaš napake, ali pa reče… glej to nalogo si zelo dobro naredil, pri tej se pa še bolj potrudi.
 • Sodelavec lahko reče…nisi mi poslal maila, zato ne morem nadaljevati z delom, ali pa reče….glej nisem prejel maila, pa imam zato težave. Veš, se bo moj vodja jezil name, ker nisem naredil naloge, daj pošlji mi kar sem te prosil.
 • Vodja lahko reče, prav norčuješ se iz mene, delaš ravno nasprotno, kar sem ti naročil, ali pa reče, daj, vidim da se nekaj dogaja s tabo, daj pogovoriva se.
 • Mama lahko svoji hčerki reče preden gre v soboto zvečer ven… ne smeš priti po eni uri. Ali pa ji reče in to celo z nasmeškom na obrazu…glej, lahko prideš do ene ure.
 • Namesto, da otroku rečemo…ne jej na kavču, je bolje, da mu rečemo, jej pri mizi.
 • Mama lahko svojemu otroku reče, pazi, da ne boš strgal hlač, ali pa reče…ko boš plezal na drevo bodi previden.
 • Namesto, da delavcu rečemo, ne jej pri mizi, ne jej za strojem, mu rečemo…daj privošči si, pojdi v kuhinjo in tam v miru pojej, daj pojdi na sonce in tam v miru pojej.

Kako se pogovarjati sami s seboj

 • Sama sebi lahko rečem… hvala bogu, da nisem bolna. Ampak ima popolnoma drugačno konotacijo, kot če rečem…zdrava sem. Pomenita pa oba stavka isto.
 • Zakaj kar naprej delam napake? Namesto tega si lahko rečemo. Vredu, se je zgodilo, sem naredila napako, sedaj pa akcija, kako jo bom odpravila.
 • Ali pa…ne morem in ne morem dobiti službe. Bolje, če rečem… še naprej se bom trudila, bom vztrajala.
 • Smučar, ki stoji na startu lahko sam sebi reče…kje je smreka, kje je ovira, in odsmuča proti oviri. Ali pa reče, kje je pot do cilja, kje je cilj in odsmuča proti cilju.

Včasih je potrebno vrniti malce kaosa v prevelik red, in malo reda v nered. Trenutna situacija je že taka, da lahko naredimo oboje. Ja, zato le  pojdimo na izlet na BALI. Najdemo pa ta Bali za Sočo, za Savo, pa za Dravo, pa za Kolpo, v prelepih kotičkih naše najožje domovine. In tam se nam bodo naši možgani napolnili s pozitivnimi mislimi in besedami, in tako bomo cilje lažje dosegali, tiste osebne in tiste na delovnem mestu.

Srečno, srčno in zdravo, Nives Fortunat Šircelj, Zavod ZAPOSLISE

Delite to objavo