Usode svoj sem gospodar… … je rekel Nelson Mandela.

Usode svoj sem gospodar… … je rekel Nelson Mandela.

Pripravljam se na delavnico namenjeno  zaposlenim v organih državne uprave.  Kot kadrovica vem kako pomembno je, da znajo vodje svoje sodelavce motivirati. No in to bo tudi moja tema delavnice.  Ker sem bila tudi sama del državne uprave vem kako smo si vsi enaki, kako potrebujemo motivacijo vsi, tako zaposleni v gospodarstvu, v negospodarstvu, seveda tudi v javnem sektorju in državni upravi.

Iskala sem navdih kako bi delavnico začela in ga našla slučajno, ker so na TV predvajali film Nepremagljivi. Vreden ogleda.

Zgodba  govori o vztrajnosti Nelsona Mandele, ko v začetku svojega predsedniškega mandata, po 30 letih zapora želi združiti nasprotnike, želi razklano Južnoafriško republiko poenotiti.

Za sredstvo si je izbral šport. V enem letu je s svojo karizmo dosegel, da je ragbijsko moštvo Južnoafriške republike postalo iz poraženca,  svetovani prvak.  Deloval je ne kot vodja, kot pravi voditelj, z zgledom, s preprostostjo, z vztrajnostjo. Verjel je v zmago in v zmago so začeli verjeti tudi sami igralci in seveda zmagali.

Bil je res velik človek.

Zaposleni so gonilo vsakega podjetja in organizacije. Nekoč smo kapital podjetij šteli v strojih, stavbah, materialnem premoženju.

Danes se bogastvo šteje v nematerialnem premoženju…

to pa so zaposleni.

Tega nematerialnega premoženja je v večini podjetij že preko 85%.

V glavah naših zaposlenih je vso znanje, ki ga delijo, ali ne delijo z delodajalcem. Zato je toliko bolj pomembno, da znamo to premoženje ceniti, da znamo to premoženje motivirati, da bi to znanje naši zaposleni delili in koristno uporabili v dobro podjetja in organizacije in seveda v dobro njih samih.

Nelson Mandela je bil znan po svoji pronicljivosti, po besedah, ki so zadele resnično v srce. Zato sem zbrala nekaj citatov, ki nam lahko vsem pomagajo, ko se nam v srce prikrade misel, se ne da, ni mogoče, bo kar bo:

  • Dobra glava in dobro srce sta vedno mogočna kombinacija
  • Vedno se zdi nemogoče, dokler ni narejeno.
  • Za razliko od nekaterih politikov lahko priznam svoje napake
  • Ko splezaš na velik hrib ugotoviš, da je še veliko hribov, na katere je potrebno splezati
  • Vedno je pravi čas, da delate, kar je prav
  • Pravi vodja je tisti, ki ljudi vodi tako, da ti ne vedo, da so vodeni
  • Vodi od zadaj in pusti druge v prepričanju, da so spredaj
  • Ne ocenjujte me po mojem uspehu, ocenjujte me po tem, kolikokrat mi je spodletelo, pa sem se ponovno pobral.
  • Izobrazba je najmočnejše orožje, ki ga lahko uporabiš za spremembo sveta

 

Naj bo vse mogoče,    Nives Fortunat Šircelj, Zavod ZAPOSLISE

Delite to objavo