Test: Koliko let imate in koliko služb ste že zamenjali?

Let ptic v neznani svet

Test: Koliko let imate in koliko služb ste že zamenjali?

Moj oče je imel eno službo, jaz sem jih do sedaj imela pet, moji otroci jih bodo imeli pet naenkrat.

Kako dolgo manjka do tja? Ali smo celo tam že? 

Ravno že drugič berem knjigo Točka zbranosti Briana  Tracya. Vam jo toplo priporočam, ker so v njej res na preprost način zapisane modrosti, kako poenostaviti svoje življenje, podvojiti svojo učinkovitost in kako doseči svoje cilje. Bistvo je seveda v prodaji produktov ali storitev in pri tem uživati polno življenje.

Kot kadrovnica vem, da  moramo v kadrovskih službah znati prodaji svoje ideje, tako direktorju, vodjem kot vsem zaposlenim, za kar je potrebno veliko tega klasičnega prodajnega  znanja in marketinških veščin seveda.

Ker pa se načini dela danes hitro spreminjajo, to vpliva na drugačno organiziranost poslovanja, kar posledično vpliva na to, kako vse to zapišemo v interne akte in pravilnike, tudi v pogodbe o zaposlitvah.

Brian Tracy pravi, da bo oseba, ki začne delati danes, povprečno imela 14 polnih zaposlitev, ki bodo trajale dve leti  in pet karier na popolnoma različnih področjih ali različnih podjetjih. Glede na študije v časopisu Fortune, se kar 42 odstotkov delovne sile sestoji iz »proste delovne sile«. To so naključni zaposleni, ki se bodo med svojo kariero selili iz podjetja v podjetje. Podatki seveda veljajo za Ameriko,  ampak vemo, da pride k nam vse, kar je že tam. Tracy pravi, da se milijoni ljudi selijo gor in dol v svojih poklicih, podjetjih ali karierah. Stopnja sprememb, rasti in priložnosti ni nikoli bila večja in se po njegovem celo izboljšuje.

Tudi pri nas se je v zadnjih 10 letih delovna doba pri enem delodajalcu zelo zmanjšala. Zaposleni pri delodajalcu ostane v povprečju 18 mesecev. Veliko je k temu prispevala gospodarska kriza, ki je dovoljevala le začasno zaposlovanje, delno pa je razlog tudi to, da mladi danes službe in življenje dojemajo drugače kot so ga naši starši, ali tisti, ki smo že nekaj let na tem svetu.

Mladi pripadnosti ne namenjajo tolikšnega  pomena, kot ga starejši zaposleni.

Iščejo vedno nove zaposlitvene priložnosti in gredo tja, kjer jim delodajalci nudijo več tistega, kar si želijo. Radi delajo virtualno, na daljavo, kadarkoli, od koder koli. Nimajo radi rutinskega dela, še manj hierarhije.

Zaposleni vedno bolj, ne glede na starost želijo več samostojnosti, kreativnosti, več svobode, dovoljenja, da  do cilja pridejo po poti, ki si jo sami začrtajo. To pa zahteva drugačno razmišljanje, drugačno percepcijo.

Kako torej v duhu  zagotavljanja čim večje svobode, zaposlenim zapisati učinkovite interne akte in pravilnike in pri tem upoštevati določila  ZDR,  cilje ter roke, ki jih ima vsako podjetje?

Kako zapisati določila v interne akte in pravilnike, da bo delo učinkovito, in da bodo zaposleni klub vsemu videli smisel  upoštevanja vseh teh pravil.

Kakšni pravilniki jih bodo za delo motivirali?

Kako zapisati ustrezno sistemizacijo delovnih mest?
Kako zapisati ustrezen pravilnik o plačah?
Kako določiti katera delovna mesta so ustrezna za individualne pogodbe?
Kako nagrajevati tiste, ki imajo individualne pogodbe?
Kako določiti gibljivi del plač?
Kako zapisati učinkovite pogodbe o zaposlitvah?
Kakšen naj bo pravilnik o organiziranosti dela v podjetju?
Katero je tisto število zaposlenih, kjer je že priporočljiva uvedba pravilnika o organiziranosti dela, plačah, sistemizaciji delovnih mest?
Kdaj se podjetje odloči za spremembo dejavnosti ali celo sedeža podjetja?

P.s: danes znanje zelo hitro zastari, so pa klub vsemu področja, kjer so »kilometrina in izkušnje« priporočljiva, no in teh se mi je nabralo, zato to kar znam,  z veseljem delim naprej.

Delite to objavo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja