ZAVOD ZAPOSLISE ČLAN KOMISIJE ZA PODELITEV PRIZNANJ STAREJŠIM PRIJAZNO PODJETJE

ZAVOD ZAPOSLISE ČLAN KOMISIJE ZA PODELITEV PRIZNANJ STAREJŠIM PRIJAZNO PODJETJE

Letos marca so bila na zaključnem dogodku Zlate niti, vseslovenskega izbora najboljših zaposlovalcev, drugič podeljena tudi priznanja Starejšim prijazno podjetje – Z leti še vedno ZAvzeti. Iz Zavoda ZAPOSLISE je kot član komisije sodelovala Nives Fortunat Šircelj, kadrovica z dolgoletnimi izkušnjami. Na ocenjevanje so se prijavila podjetja, ki izkazujejo skrb za osebno rast in razvoj zaposlenih nad 45 let ter izvajajo številčni nabor ukrepov za starejše zaposlene.  

Natečaj s priznanjem je ena od aktivnosti projekta Celovita podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile (ASI), ki ga izvaja Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije in sicer od leta 2017 do leta 2020. Za celovito podporo pri višanju kompetenc starejšim zaposlenim so predvidena sredstva v višini 29,9 milijonov evrov, z njim pa se želi opolnomočiti vse udeležence za upravljanje starajoče se delovne sile, spodbuditi krepitev kompetenc in motivacijo za podaljšanje delovne aktivnosti starejših zaposlenih ter prispevati k izboljšanju njihovega položaja na trgu dela.

  • Namen priznanja

Namen priznanja je torej dati veljavo in prepoznavnost tistim delodajalcem, ki pozornost posvečajo starejšim zaposlenim. Slednje je še posebej pomembno zaradi staranja prebivalstva, ki že rezultira v pomanjkanju delovno aktivnega prebivalstva.

Pogosto se spregleda že zaposlen kader, kamor spadajo predvsem starejši zaposleni, ti pa imajo nenadomestljive izkušnje, znanja ter prednosti, ki jih je smiselno zadržati na delovnem mestu in sicer z uvajanjem ukrepov z namenom podaljšanja njihove delovne aktivnosti. Na takšen način se želi ustvariti prijaznejša delovna mesta in pogoje za starejše zaposlene, ki bi jih motivirala za delo do upokojitvenih pogojev oziroma, da bi se starejši odločali za odloženo upokojevanje.

  • Prejemniki priznanj

Priznanje je lahko pridobilo podjetje, ki se je prijavilo na natečaj in imelo vsaj 15 odstotkov zaposlenih nad 45 let, izvajalo ukrepe upravljanja starejših zaposlenih, skrbelo za osebno rast in razvoj starejših od 45 let ter izkazalo uspešnost po sistemu uravnoteženih kazalnikov uspešnosti.

Na natečaj za priznanje se je prijavilo 13 podjetij, ki so tudi vsa prejela priznanje Starejšim prijazno podjetje. Sodelujoča podjetja so bila:

Albaugh TKI d.o.o. , DANFOSS TRATA, d.o.o. , DRAGO BUČAR s.p. , MI ELEKTRONIKA d.o.o. , MIKRO+POLO, d.o.o. , MIKROCOP d.o.o. , PREVC, d.o.o. , RADIO SORA, d.o.o. , TRGOTUR, d.o.o. , Varis Lendava d.o.o. , VISTRA, d.o.o., Domžale , ZAPOSLITVENI CENTER AVANTUS d.o.o. in ZEUS DAVKI IN RAČUNOVODSTVO d.o.o..

Izmed teh so bila izbrana tri podjetja, ki so prejela posebna priznanja Starejšim prijazno podjetje;

  • v kategoriji majhnih podjetij: Zeus davki in računovodstvo, d.o.o.,
  • v kategoriji srednjih velikih podjetij: Mikro+Polo, d.o.o.
  • v kategoriji velikih podjetij: Danfoss Trata, d.o.o..

Po napovedih se bomo že v naslednjih petih letih srečali s pomanjkanjem delovno aktivnega prebivalstva zaradi negativnih demografskih trendov in nizke stopnje delovne aktivnosti starejših. Z gospodarskega, socialnega in družbenega vidika so potrebne pravočasne prilagoditve… Čestitke vsem podjetjem, ki so pri izboru Starejšim prijazno podjetje sodelovali letos in vabilo, da se priključijo akciji v 2020.

Uspešno delo,

Zavod ZAPOSLISE

Mateja Ramšak

Ljubljana, 2. april 2019

Delite to objavo