12. Informativa na Gospodarskem razstavišču

12. Informativa na Gospodarskem razstavišču

Verjetno je za vsakega mladega človeka izbira šole ali poklica ena izmed najbolj težkih odločitev. Ob poplavi vseh informacij se je težko znajti in organizirati misli, še posebej, če oklevamo med različnimi interesi in željami. Odločitev vam lahko olajša 12. Informativa – Sejem izobraževanja in poklicev, ki bo 24. in 25. januarja 2020 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. V teh dveh dneh imate priložnost na enem mestu dobiti različne informacije, ki se tičejo tako uradnega kot dodatnega izobraževanja ter razvoja nadaljnje karierne poti.

Težke odločitve nas spremljajo skozi vse življenje, takšne, ki bodo razmeroma pomembno vplivale na našo prihodnost, pa so še posebej trd oreh. Večina se nas je prvič s takšno večjo, zahtevno odločitvijo soočila ob koncu osnovne šole. Pri tisti starosti sicer še računamo na pomoč in podporo staršev pri odločitvi, bistveno drugače pa je s prehodom iz srednje šole na fakulteto.

Zavedati se je treba, da je odločitev za izobrazbo oz. poklic dolgotrajen proces, da gre torej za odločanje, ki ima nihanja in stranpoti. Veliko mladih sploh ne ve, katero pot izbrati. S tem ni nič narobe, narobe je, če nič ne naredijo za to, da bi izvedeli.

Pri odločitvah, ki se tičejo izobraževalnih in poklicnih poti, se je treba zavedati naslednjih dejstev:

  • Le malo ljudi v vsej svoji karieri opravlja enak poklic.
  • Težko vemo, kakšno znanje, izkušnje bomo potrebovali čez 10 let, zato moramo nabrati čim bolj različne.
  • Učenje se po koncu študija nikakor ne zaključi.

Podatki kažejo, da ko podjetja komentirajo dolgoročne potrebe na trgu dela, izpostavljajo splošne kompetence. Zaključen faks je torej dobra popotnica za nadaljnjo karierno pot, ni pa trd temelj, na podlagi katerega boste zagotovo dobili želeno službo. Splošne kompetence, ki se izpostavljajo, so predvsem sposobnost kompleksnega reševanja problemov, kritično razmišljanje, timsko delo, pozitivna naravnanost ipd.

Poklici prihodnosti so mešanice različnih znanj in veščin.

Kot pravijo organizatorji, je udeležba na Informativi dobra začetna točka pri načrtovanju izobraževalne in poklicne poti, saj nudi pregled izobraževalnih programov, ki so na voljo pri nas in v tujini. Dogodek je primeren tako za bodoče srednješolce, kot tiste, ki bodo začeli ali pa nadaljevali s svojim visokošolskim oz. podiplomskim izobraževanjem.

Dosegljive bodo tudi druge dodatne informacije, od tega kako si urediti bivanje med časom šolanja, kako študirati ali delati v tujini ter kateri so poklici bodočnosti.

Poleg izobraževalnih institucij bodo na sejmu tudi druge organizacije, ki bodo predstavile možnosti dodatnih izobraževanj in usposabljanj, jezikovnih tečajev, vseživljenjskega učenja itd.

Na Informativo lahko pridete tudi tisti, ki potrebujete pomoč pr poklicni orientaciji, saj bodo na sejmu prisotne državne institucije in javni zavodi, kot so npr. Center RS za poklicno izobraževanje, Evropski socialni sklad za mlade, Karierni plac – karierni center za mlade in drugi. Pomemben podatek je tudi ta, da bodo na sejmu prisotna podjetja, ki nudijo prakse in (prve) zaposlitve. Vstop bo prost, dejavnosti pa bodo potekale od 9.00 do 18.00 ure.

Sejem je torej dobra priložnost, da v kratkem času in na enem mestu dobite informacije, ki vam bodo olajšale nadaljnje odločitve. Morda zgolj to, katero izobraževalno institucijo boste obiskali v času informativnih dni, ki bodo letos 14. in 15. februarja.

Tudi Zavod ZAPOSLISE vam lahko priskoči na pomoč na vaši izobraževalni in poklicni poti. Kontaktirajte nas, če želite, da vam pomagamo pri karierni orientaciji, izdelavi zaposlitvenega načrta ali pri pisanju spremnega pisma in življenjepisa. Pravi naslov smo tudi, če potrebujete informacije o možnostih pridobivanja delovnih praks ali če potrebujete pomoč pri pridobivanju splošnih in praktičnih znanj, veščin ter spretnosti.

Uspešno delo,  Mateja Ramšak, Zavod ZAPOSLISE

E-naslov: mateja.ramsak@zavod-zaposlise.si

Telefon: 040 724 549

Delite to objavo